Τοποθεσία & Χάρτης

Αποστάσεις

  • 50μ Κέντρο Κεριού
  • 100μ Παραλία
  • 10μ Πλησιέστερο Μίνι μάρκετ
  • 100μ Παραδοσιακές ταβέρνες
  • 10χμ Αεροδρόμιο
  • 18χμ Πόλη Ζακύνθου
  • 18χμ Κεντρικό λιμάνι Ζακύνθου

Λίμνη Κεριού

Το Κερί βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ζακύνθου, 15 χλμ. από την πόλη και 12 χλμ. από το αεροδρόμιο. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται στην περιοχή, λέγοντας ότι συνδυάζει θάλασσα, πευκοδάση, κοιλάδες και ρυάκια. Πολλές φορές στο παρελθόν ήταν ο στόχος πειρατών και κατακτητών.

Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν από τα παλιά χρόνια αγρότες, ψαράδες, ξυλοκόποι και βοσκοί, που πάλευαν με τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ζωής και των εποχών. Αυτό δεν τους σταμάτησε όμως, από το να αναπτύξουν έντονη πολιτιστική δραστηριότητα και έθιμα και παραδόσεις που σώζονται μέχρι και σήμερα. Η αγάπη τους για τη μουσική και το τραγούδι είναι εμφανής και στις Ομιλίες, ένα είδος λαϊκού θεάτρου, καθώς και στις μελωδικές χορωδίες που συνήθιζαν να τραγουδούν περπατώντας στα καντούνια.

Η παράδοση και η κουλτούρα άνθισαν μέσα στην ομορφιά και την ποικιλομορφία της φύσης, συνδυασμός που προσέλκυσε των τουρισμό, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα το Κερί, ένας από τους πιο ποιοτικούς τουριστικούς προορισμούς του νησιού.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και φέρνουν τον επισκέπτη σε άμεση επαφή με την τοπική κουλτούρα.

Ελάτε να γιορτάσετε το Πάσχα στο Κερί, στην όμορφα ανακαινισμένη εκκλησία ιστορικής σημασίας, με παραδόσεις και έθιμα αιώνων. Ελάτε τον Μάιο και θα μαγευτείτε από την εκπληκτική ποικιλία και πολυχρωμία των αγριολούλουδων.

Ελάτε το καλοκαίρι να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά και να επισκεφτείτε τις σπηλιές του Κεριού. Αν έχετε δικό σας σκάφος, μπορείτε να δέσετε στο φυσικό και φιλόξενο λιμάνι. Αν όχι, ένας από τους έμπειρους καπετάνιους μας θα σας ξεναγήσει σε όλες τις όμορφες θαλάσσιες περιοχές.

Ελάτε το Σεπτέμβρη να απολαύσετε τον τρύγο και το παραγωγή του κρασιού.

Ελάτε τον Οκτώβρη να δείτε πως παρασκευάζεται το παρθένο Ζακυνθινό ελαιόλαδο, να το δοκιμάσετε πάνω σε ζεστό χωριάτικο ψωμί και να απολαύσετε τις παραδοσιακές συνταγές.

Ελάτε να απολαύσετε τον πλούτο του υποβρύχιου κόσμου με τη βοήθεια και την υποστήριξη των δύο καταδυτικών κέντρων μας.

Ελάτε να θαυμάσετε τη γνωστή Πηγή του Ηρόδοτου και την απίστευτη Οδύσσεια της χελώνας Caretta-Caretta που μετά από 40 χρόνια, επιστρέφει για να γεννήσει στην ίδια παραλία που είχε και αυτή γεννηθεί και αφήνει τα αυγά της στην ίδια χρυσαφένια αμμουδιά.

Ελάτε να μαγευτείτε από το ηλιοβασίλεμα στο Φάρο του Κεριού και να περπατήσετε στα πευκοδάση. Κάθε μια από τις μέρες σας, θα είναι γεμάτη με υπέροχες και πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Ζάκυνθος, το στολίδι του Ιονίου

Η Ζάκυνθος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Ιονίου. Απέχει περίπου 1 ώρα, τόσο από την Κυλλήνη όσο και από την Κεφαλονιά, γεγονός που διευκολύνει τις μετακινήσεις μεταξύ των νησιών, αλλά και την πρόσβαση στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το εκπληκτικό στη Ζάκυνθο, είναι η ποικιλία της μορφολογίας της. Ενώ είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ορεινή, διαθέτει εύφορες πεδιάδες και κοιλάδες και είναι σχεδόν ολόκληρη σκεπασμένη με πυκνή και καταπράσινη βλάστηση, ακόμα και στα ορεινά. Οι ελαιώνες συνορεύουν με πευκοδάση και αμπέλια. Τα παράλια προσφέρουν έντονες συγκινήσεις, με τους απόκρημνους βράχους και τις μαγευτικές σπηλιές (όπως οι πασίγνωστες Γαλάζιες Σπηλιές) στα βόρεια και δυτικά και τις ατέλειωτες αμμουδιές, με λεπτή και χρυσαφένια άμμο, στα νότια και τα ανατολικά. Το ήπιο μεσογειακό κλίμα, την κάνει κατάλληλη για διακοπές όλο το χρόνο.

Η αγάπη και ο σεβασμός τον κατοίκων για το περιβάλλον, έχουν βοηθήσει στην προστασία και την διατήρηση πολλών σπάνιων ειδών που βρίσκονται ή επισκέπτονται το νησί, όπως η γνωστή θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta . Εδώ και εκατομμύρια χρόνια επιλέγει τις ζεστές και φιλόξενες παραλίες της Ζακύνθου για την ωοτοκία της και κάθε χελώνα επιστρέφει, μετά από 40 περίπου χρόνια, στην ίδια παραλία που είχε η ίδια γεννηθεί, έχοντας διασχίσει πολλούς ωκεανούς και μεγάλο μέρος του πλανήτη. Ακόμα ένα σπάνιο είδος που συναντάμε στη Ζάκυνθο είναι η φώκια Monachus-Monachus που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές.

Για την προστασία όλου αυτού του ευαίσθητου οικοσυστήματος, έγινε ένας προσεκτικός συνδυασμός μοντέρνων τεχνολογιών και παράδοσης, κατά την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει όλες τις μοντέρνες ανέσεις, να έρθει σε άμεση επαφή με την παράδοση και να βρεθεί μέσα σε μια πλούσια και ποικιλόμορφη φύση.

Όποιος γνωρίσει τη Ζάκυνθο, δεν θα μπορέσει παρά να την αγαπήσει. Υπάρχουν 44 χωριά, διάσπαρτα στο νησί, το καθένα με τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες του. Η σταδιακή όμως, ανάπτυξη του τουρισμού, επέτρεψε την επέκτασή τους, χωρίς να επηρεαστεί το φυσικό περιβάλλον. Μεγάλες εκτάσεις έχουν παραμείνει ανέπαφες ενώ τα καταλύματα μπορούν να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις σας, ανάλογα με τις διάφορες οικονομικές δυνατότητες, χωρίς να επηρεάζεται η ζεστή φιλοξενία και το παραδοσιακό χρώμα του νησιού.

Η ιστορία

The oldest findings of bone fossils in the bay of Laganas are from the Paleolithic era.

Τα παλαιότερα απολιθώματα που έχουν βρεθεί στη Ζάκυνθο, στην περιοχή του Λαγανά, ανήκουν στην Παλαιολιθική Εποχή. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο πρώτος κάτοικος του νησιού, από τον οποίο και πήρε το όνομά του, είναι ο πρίγκιπας Υάκινθος, γιος του βασιλιά της Τροίας Δάρδανου, που έφτασε εδώ μεταξύ του 1500 και του 1600 π.Χ.. Μετέπειτα το νησί κατοικήθηκε από τους Αρκάδες που στήριξαν την ανάπτυξή τους στις εύφορες πεδιάδες του. Έγιναν τόσο ισχυροί που ιδρύσαν και αποικίες, με γνωστότερη αυτή της Ζακάνθα στην Ισπανία, που άκμασε για περισσότερο από 1000 χρόνια, μέχρι το 218 π.Χ. όταν καταστράφηκε από τον Αννίβα. Μια άλλη αποικία ήταν η Κοδονία στην Κρήτη. Επόμενος κυρίαρχος ήταν ο βασιλιάς της Κεφαλονιάς Άρκισος, τον οποίο διαδέχτηκε ο γνωστός Οδυσσέας. Με την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη και με την διαμεσολάβηση του Νεοπτόλεμου, έγινε δυνατή η υπογραφή μιας συνθήκης που, για πρώτη φορά στον Ελληνικό κόσμο, διασφάλιζε την αυτονομία και τη δημοκρατία της περιοχής.

Κατά τον 6 ο π.Χ. αιώνα, κόπηκαν τα πρώτα ασημένια νομίσματα που απεικόνιζαν τον Απόλλωνα. Στην αρχή του Περσικού Πολέμου η Ζάκυνθος παρέμεινε ουδέτερη, αλλά πήρε θέση και πολέμησε κατά των Περσών, στη μάχη των Πλαταιών.

Το 455 π.Χ. ήταν σύμμαχος της Αθήνας και της Κέρκυρας κατά των Κορινθίων. Μετά την ήττα τον Αθηναίων στη Σικελία, η Ζάκυνθος κατακτήθηκε από τους Λακεδαιμόνες οι οποίοι εγκαθίδρυσαν ένα ολιγαρχικό καθεστώς. Αυτό οδήγησε τους κάτοικους στην επανάσταση, έτσι ώστε να επαναφέρουν τη δημοκρατία.

Οι Μακεδόνες ήταν οι επόμενοι που κατέκτησαν το νησί και ακολουθήθηκαν από τους Ρωμαίους. Από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης, ο Ρωμαίος κυβερνήτης, έδωσε στη Ζάκυνθο το δικαίωμα της αυτονομίας και της αυτοδιοίκησης, με δικό της Δημαρχείο, Βουλή και νόμους, καθώς και τοπικό νόμισμα. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν σε μεγάλη πολιτιστική ανάπτυξη.

Το 34 μ.Χ. η Μαρία Μαγδαληνή και η Μαρία Κλεόπα, στην πορεία τους προς τη Ρώμη, επισκέφτηκαν το νησί και έφεραν το Χριστιανισμό. Ακόμα υπάρχει το ορεινό χωριό Μαριές, όπου κάθε χρόνο γιορτάζεται, με μεγάλο πανηγύρι, αυτό το γεγονός.

Κατά τα Βυζαντινά χρόνια, ο Μέγας Κωνσταντίνος, συμπεριέλαβε τη Ζάκυνθο στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου εκείνη την εποχή, ήταν οι επιθέσεις των πειρατών και αργότερα, το πέρασμα των Σταυροφόρων.

Το 1084 το νησί κυριεύθηκε από τους Ενετούς και από το τέλος του 12 ου αιώνα , μέχρι το 1357, από τους Φράγκους. Το 1357 η δυναστεία των Ντε Τόκι εγκαταστάθηκε, και συνέβαλε στη διοικητική και οικονομική οργάνωση του νησιού. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη ανάπτυξη και πολιτιστική άνθιση, μέχρι την εισβολή των τούρκων, εξαιτίας των οποίων πολλοί από τους κατοίκους διέφυγαν στην Πελοπόννησο.

Το 1485, οι Ενετοί πήραν και πάλι την κυριαρχία του νησιού και κάλεσαν τους κατοίκους να επιστρέψουν στα εδάφη και τις ιδιοκτησίες τους. Στο γνωστό Libro d'Oro καταγράφονται οι οικογένειες των αριστοκρατών και ευγενών του νησιού. Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκε μεγάλη ανοικοδόμηση, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, που έδωσε στην πόλη της Ζακύνθου τέτοια αίγλη, ώστε να γίνει γνωστή ως η Φλωρεντία της Ελλάδας. Ο πληθυσμός χωρίζεται στους ευγενείς, Κόντηδες και στο λαό, Πόπολο. Αυτός ο ταξικός διαχωρισμός, έληξε με τη γνωστή Επανάσταση των Ποπολάρων.

Η Γαλλική επανάσταση του 1789 ενέπνευσε τα ιδεώδη της ισότητας και δημοκρατίας και στο νησί. Στις 4 Ιουλίου του 1797, η γαλλική δημοκρατική σημαία, υψώθηκε στο Κάστρο της Ζακύνθου. Φτιάχτηκαν σχολεία και γεφυρώθηκαν πολλές ανισότητες.

Τον Οκτώβρη του 1798, ο τουρκικός στόλος πολιόρκησε τη Ζάκυνθο. Το Μάρτη του 1800 υπογράφηκε μια συμφωνία, μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, που ρύθμιζε την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους των Επτανήσων, που διάρκεσε επτά χρόνια.

Το 1809 ο Αγγλικός στόλος κατέλαβε τη Ζάκυνθο, που έγινε πρωτεύουσα των Επτανήσων. Την ίδια εποχή, το υπόλοιπο της Ελλάδας βρισκόταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Με έδρα τη Ζάκυνθο, η Φιλική Εταιρία προώθησε την οργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης. Το 1830 η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητη και το 1851, ο Ιωάννης Τυπάλδος Καπελάτος, μέλος του κοινοβουλίου, πρότεινε την ένωση των Επτανήσων στο νέο κράτος. Οι Βρετανοί αντέδρασαν βίαια αλλά ο λαός κάτω από την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Λομβάρδου, συνέχισε τον αγώνα για την ένωση. Τελικά στις 21 Μάιου του 1864, η ελληνική σημαία υψώθηκε στο νησί.

Κατά τον 2 ο παγκόσμιο πόλεμο η Ζάκυνθος ήταν στην κατοχή των Γερμανών και των Ιταλών, μέχρι την απελευθέρωσή της στις 12 Σεπτεμβρίου του 1944.

Ο μεγάλος σεισμός του 1953 καθώς και η φωτιά που ξέσπασε στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης και κράτησε επτά μέρες, κατέστρεψαν σχεδόν όλα τα μνημεία της εξαιρετικής πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού και τα ελάχιστα που απομένουν, δεν αρκούν παρά για να δώσουν μια μικρή γεύση του ένδοξου παρελθόντος. Στο Μουσείο υπάρχει μια μικρογραφία της πόλης, πριν από την καταστροφή.

Η Λίμνη Κεριού βρίσκεται στα νότια του νησιού, 20 χλμ. από την πόλη, στην πιο εύφορη κοιλάδα, ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπέλια. Ένα κοσμοπολίτικο λιμάνι, με ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και κάποια νυχτερινή ζωή, πράγμα που το κάνει κατάλληλο τόσο για οικογενειακές όσο και για διακοπές με έντονες συγκινήσεις.

Ο Κόλπος του Λαγανά, όπου βρίσκεται η Λίμνη Κεριού, είναι αυτός που φιλοξενεί την ωοτοκία της Caretta-Caretta . Στη Λίμνη Κεριού έχουμε εγκαταστήσει και το κέντρο καταδύσεων Diving Center Turtle Beach . Ιδιοκτήτης είναι ο Τιμόθεος Καρμίρης, που ασχολείται επαγγελματικά με τις καταδύσεις, εδώ και πολλά χρόνια. Το κέντρο δημιουργήθηκε στις αρχές του 1997 και σημείωσε αμέσως επιτυχία. Η Ζάκυνθος αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη φήμη στο καταδυτικό κοινό και η ανάγκη για ένα οργανωμένο καταδυτικό κέντρο μεγαλώνει διαρκώς. Εξίσου μεγαλώνει και η αξιοπιστία και φήμη του Diving Center Turtle Beach , λόγω της επαγγελματικής και ενθουσιώδους ομάδας των εκπαιδευτών και του άρτιου εξοπλισμού.